June 10th, 2009

Τίθεται σε λειτουργία ο «Εμπροσθοφύλακας»!

Εμπροσθοφύλακας - www.efylakas.com *


Φίλες και φίλοι της «Νοητικής Αντιστάσεως»,

Μετά από αρκετούς μήνες διεργασιών και προετοιμασίας, παρουσιάζουμε με χαρά τον «Εμπροσθοφύλακα» (http://www.efylakas.com), την νέα προσθήκη μας στο ευρύτερο «Δίκτυο Νοητικής Αντιστάσεως» (http://www.N-A.gr).

Ο «Εμπροσθοφύλακας», όπως αναφέρεται σχετικά και στο κείμενο ορισμού της ‘Ταυτότητάς’ του, ευελπιστεί να αποτελέσει «δίαυλο πληροφόρησης, έρευνας και τεκμηρίωσης για τοπικά και διεθνή θέματα κοινωνικής χειραφέτησης, δικαιοσύνης και δικαιωμάτων».

Και το κείμενο της ‘Ταυτότητας’ συνεχίζει:

Ένας από τους κύριους σκοπούς ύπαρξης του «Εμπροσθοφύλακα» είναι να προσφέρει υπηρεσίες προς την κοινωνία των πολιτών, ενθαρρύνοντας τον ενημερωμένο δημόσιο διάλογο και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων μέσω της παροχής ειδήσεων, θεμάτων και αναλύσεων από πρωτογενείς και δευτερογενείς, κυρίως, πηγές.

Φιλοδοξεί επίσης να καταστεί τράπεζα πληροφοριών, παρέχοντας αποδελτιωμένα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, φωτογραφικό και βιντεογραφημένο υλικό, απόψεις και θέσεις, με πλήρη αναφορά στους πνευματικούς ιδιοκτήτες, ούτως ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει ανοικτή πρόσβαση κατ’ ευθείαν στις πηγές και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα. Η συλλογή, επεξεργασία, αποδελτίωση και παρουσίαση των πληροφοριών γίνεται από μια πληθώρα πηγών (πολλές φορές ιδεολογικά και πολιτικά αντικρουόμενων μεταξύ τους), αφού κύριος σκοπός μας είναι η παρουσίαση και ανάδειξη κρυφών ή παραμελημένων πτυχών της «επικαιρότητας» και ο κοινωνικός ακτιβισμός, και όχι η ταύτιση με τις πολιτικές θέσεις κομμάτων, οργανώσεων, ταγμένων εκφραστικών οργάνων και άλλων φορέων.

Συνεπώς, ο «Εμπροσθοφύλακας» αποτελεί ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για ακαδημαϊκούς, ερευνητές, πολιτικούς αναλυτές, δημοσιογράφους, δικηγόρους και κοινωνικούς ακτιβιστές.

Η κυρίως ιστοσελίδα της «Νοητικής Αντιστάσεως» (http://www.noitikiantistasis.com) θα συνεχίζει, προς το παρόν, να είναι προσωρινά «Υπό Κατασκευή». Σας υποσχόμαστε πως η νέα μορφή που θα προκύψει δεν θα σας απογοητεύσει, και θα συμβάλει αποφασιστικά στην σοβαρότητα του πολιτικού λόγου, τόσο στο διαδίκτυο, όσο και γενικότερα.

Ο «Εμπροσθοφύλακας» θα καταπιάνεται με πάρα πολλά θέματα που καταπιανόταν και η παλαιότερη «Νοητική Αντίστασις» στις ‘θρυλικές’ «μαυροκόκκινες» εποχές της (2003-2006). Θέματα όπως η επιβολή των κατασταλτικών μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου στον ελληνικό χώρο και στον κόσμο, γεωπολιτικές αναταράξεις, θέματα παγκοσμιοποίησης και Νέας Παγκόσμιας Τάξης, εξελίξεις στην ευρωπαϊκή, βαλκανική και μεσογειακή γειτονιά μας αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ειδήσεις που κρύβονται στα ψιλά των εφημερίδων και πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και επιστημονικές εξελίξεις που κατα κόρον δεν προβάλλονται στο ελληνόφωνο κοινό, μέσω του «Εμπροσθοφύλακα» ελπίζουμε πως θα απολαμβάνουν την προβολή που τους αξίζει.

Βεβαίως, ζητήματα που απασχολούν τον ευρύτερο ελληνικό βιοχώρο και τον ελληνικό πολιτισμό και ιστορία δεν θα διαλανθάνουν την προσοχής της Συντακτικής Ομάδας, η οποία θα προβάλλει και θα απαντά, όπου αυτό είναι δυνατόν, στο συστηματικό και οργανωμένο έργο αποδόμησης της ιστορίας μας από εντεταλμένους και μη παραχαράκτες και άτομα που εμφορούνται από φασιστικές και αντιδραστικές ιδεοληψίες. Και διότι ο κοινωνικός ακτιβισμός είτε τείνει να εξαφανιστεί τελείως από τον πολιτικό χώρο, είτε διοχετεύεται ύπουλα σε λανθάνουσες και επικίνδυνες ατράπους, θα προσφέρονται τα εργαλεία, τα υλικά και οι προτάσεις για ένα πραγματικό και κοινωνικά απελευθερωτικό ακτιβισμό που θα προωθεί την λαϊκή συνοχή, σε ζητήματα τοπικά, κοινωνικά και οικολογικά.

Εσείς μπορείτε και πρέπει να συμβάλετε στην περαιτέρω ανάπτυξη του «Εμπροσθοφύλακα». Σταδιακά θα εισάγoνται νέες λειτουργίες και θέματα που θα δίνουν περισσότερη ισχύ στον αναγνώστη και ακτιβιστή για να περάσει μηνύματα και να δραστηριοποιηθεί.

Προς το παρόν μόλις ξεκινήσαμε! Διαδώστε την διεύθυνση του www.efylakas.com παντού και συμβάλετε στην ανάπτυξη και θεμελίωση αυτής της νέας προσπάθειας!

Εκ μέρους του «Δικτύου Νοητικής Αντιστάσεως»
Λάμπρος Γ. Καούλλας
10 Ιουνίου 2009
http://www.efylakas.com - http://www.N-A.gr

* Η φωτογραφία απαθανατίζει κάποιους μέσα στο πλήθος, κατά την διάρκεια της πρώτης συναυλίας του Μίκη Θεοδωράκη μετά την πτώση της Χούντας, να κρατάνε πινακίδα που γράφει «Λαού Γροθιά για την Λευτεριά».

January 31st, 2009

Υπό Ανακαίνιση

Αγαπητοί φίλοι και φίλες της «Νοητικής Αντιστάσεως»,

Τον τελευταίο καιρό έχουμε λάβει από σας πάμπολλα μηνύματα όπου, αφού επικροτείτε την σταθερή παρουσία μας στο ελληνόφωνο διαδίκτυο, απορείτε για την σχετική αδράνεια του τελευταίου καιρού.

Η εξαετής παρουσία στο διαδίκτυο μας δίνει το δικαίωμα να υπερηφανευόμαστε ότι είμαστε, αν όχι η αρχαιότερη, τότε σίγουρα μια από τις αρχαιότερες ιστοσελίδες που δεν κάνουν απλώς ειδησεογραφική ενημέρωση στα πλαίσια του «παλμού της επικαιρότητας», αλλά ταυτόχρονα και ανάλυση και τεκμηριωμένη αποκάλυψη των σημείων εκείνων που βρίσκονται στο «βάθος» των κατά καιρούς δημοσιογραφικών κυμάτων.

Θεωρούμε ότι έχουμε δημιουργήσει μια «ιστοσελίδα-αρχέτυπο». Όταν στα τέλη Ιανουαρίου 2003 ανέβηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο η ‘Νοητική Αντίσταση’ ήταν επαναστατική, αφού δεν υπήρχε τότε παρόμοια ιστοσελίδα, ούτε από άποψη προσέγγισης, ούτε όμως και από άποψη θεματολογίας, αλλά ούτε ακόμη και από άποψη τεχνικής παρουσίασης και ανάλυσης του υλικού.

Σήμερα -και είμαστε και γι’ αυτό ιδιαίτερα περήφανοι- βλέπουμε ότι τότε είχαμε απλώς δώσει το έναυσμα. Κατά καιρούς, όλα αυτά τα χρόνια, έχουμε δει αρκετές παρόμοιες προσπάθειες, που δυστυχώς μετά από λίγο καιρό παρουσίας πολλές εξαφανίζονται. Θετικό είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια (με την εμφάνιση των εύχρηστων ιστολογίων) έχουνε πληθύνει οι αξιέπαινοι διαδικτυκοί τόποι που πραγματεύονται τα κοινωνικά και εθνικά θέματα μέσα από αντικειμενικούς και ανεξάρτητους φακούς, πέραν από τα ΜΜΕ του κατεστημένου.

Όσο περνά ο καιρός όμως, τόσο ωριμάζουμε και εμείς, και έτσι έπρεπε κάποια στιγμή να προβούμε σε κάποιες καινοτομίες, τόσο στην τεχνική υποδομή, όσο και στον τρόπο που παρουσιάζονται οι πληροφορίες και τα συγκεκριμένα θέματα με τα οποία πραγματευόμαστε. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι η «Νοητική Αντίσταση» βρίσκεται αυτή την στιγμή «Υπό Ανακαίνιση»!

Σας ευχαριστούμε θερμά για τα θετικά και εν πολλοίς συγκινητικά μηνύματά σας, τα οποία μας οπλίζουν με κουράγιο και δύναμη. Σας διαβεβαιώνουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε και πάλι μαζί σας, πολύ πιο ισχυροί, πολύ πιο αποκαλυπτικοί, πολύ πιο ουσιαστικοί και πολύ πιο διεισδυτικοί.

Εκ μέρους του Επιτελείου της «Νοητικής Αντιστάσεως»
Λάμπρος Γ. Καούλλας
31 Ιανουαρίου 2009
http://www.NoitikiAntistasis.com - http://www.N-A.gr

December 23rd, 2008

Τάσσος προς Φανούλλα Αργυρού: «Σε διαβεβαιώ ούτε και θα βρείς»

Φανούλλα Αργυρού
Ερευνήτρια - Συγγραφέας, Λονδίνο
22 Δεκεμβρίου 2008
«ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ»
http://www.NoitikiAntistasis.com

Απεβίωσε τελικά ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Στο καλό κ. Παπαδόπουλε και να είσαι σίγουρος ότι ο λαός αυτός, ο Ελληνικός λαός όπου και να βρίσκεται, είτε στην ημέτερη σου πατρίδα Κύπρο, την μητροπολιτική Ελλάδα είτε στην αποδημία απανταχού στον κόσμο τούτο, σε έχει τοποθετήσει στην καρδιά του και σε εξέχουσα θέση στην “ασυγχρόνιστη” και ανόθευτη Ιστορία του. Ως ένα πραγματικό αγωνιστή της Ελευθερίας του από κάθε δυνάστη και εισβολέα.

Ξεκίνησες την υπεράσπιση της πατρίδας σου με την συμμετοχή σου στον γνήσιο εκείνο αγώνα των αμούστακων νεαρών του αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59 με αρχηγούς τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και Γεώργιο Γρίβα Διγενή, εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας και υπέρ της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα. Απέρριψες το βρετανο-τουρκικό κατασκεύασμα των Σερ Χιού Φούτ/Νιχάτ Ερίμ, μετέπειτα γνωστό ως το τριχοτομικό “Σχέδιο Μακμίλλαν” και επιβληθέν τελικά ως “Συνθήκες Ζυρίχης και Λονδίνου”. Κάτι που δεν σου συγχώρησαν τόσο οι ακραίοι Τουρκοκύπριοι και οπαδοί της ΤΜΤ της τουρκικής μειονότητας του 18% και η ΄Αγκυρα, όσο και οι ίδιοι οι Βρετανοί αποικιοκράτες και συνοδοιπόροι…

Ειδικά με την απόφασή σου να διεκδικήσεις την Προεδρία της Δημοκρατίας, το μίσος τους αναπτερώθηκε και ξεχαρβαλώθηκε επιστρατεύοντας και ανεκδιήγητους και ανεμοδείκτες δημοσιογράφους ξένους και δικούς μας στην λασπολογία και προσπάθεια ανατροπής της ανάδειξής σου στην Προεδρία.

Τελικά ο λαός σε εξέλεξε Πρόεδρο. Έκανες ασφαλώς λάθη. Λάθη για τα οποία επικρίθηκες κάποτε δίκαια κάποτε υπερβολικά. Όμως, τελικά φάνηκες άξιος έναντι αυτού του πολυβασανισμένου νησιού και αιμορραγούσας γής μας, του αιματοβαμμένου Πενταδάκτυλου μας, και παρόλον ότι είπες ότι τα βέτο δεν είναι για τους μικρούς φάνηκες πολύ μεγάλος. Αξίωσες ο λαός αυτός να φανεί πολύ μεγαλύτερος έναντι όλων των ευρωπαίων του εταίρων όπου και τον έκανες μέλος. Είπες ΟΧΙ στο ξεπούλημα του.

Κάλεσες το λαό μας να κλείσει τα αυτιά του σ΄όλους τους κράχτες της υποδούλωσης και της ταπείνωσης, του εξευτελισμού και της διάλυσης, της τουρκοποίησης ολόκληρης της πατρίδας μας. Τον κάλεσες  να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να παραμερίσει τα πάντα και τους πάντες δικούς μας και ξένους, Σαμαρίτες και Ιούδες και να πεί το υπερήφανο ΟΧΙ. Και παρόλον ότι ο λαός είχε ήδη αποφασίσει πριν το διάγγελμά σου, το δικό σου κάλεσμα τον ενίσχυσε ψυχικά να το πει με τόλμη και θάρρος. Το ιστορικότατο πλέον, ΟΧΙ.

Ένα ΟΧΙ που κατέχει πλέον μια εξέχουσα θέση στην πραγματική και ανόθευτη Ελληνική μας Ιστορία.

Ένα ΟΧΙ που όντως έσωσε στην καταλληλότερη στιγμή, την αξιοπρέπεια και ύπαρξη του λαού μας, της πατρίδας μας και της συνείδησή μας.

Η παρακαταθήκη που μας άφησες είναι βαριά. Οφείλουμε όλοι να την εκτιμήσουμε και να την δικαιώσουμε. Αλλά πιο βαρύ είναι το βάρος της ευθύνης για την παρακαταθήκη αυτή που άφησες στους ώμους του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.  Ο οποίος καλείται να φανεί αντάξιος της παρακαταθήκης του ΟΧΙ και όχι της ρατσιστικής τουρκοβρετανικής διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή των δύο “constituent states”…

Παρόλον ότι και εσύ ο ίδιος βγήκες κάποιες φορές να επικαλεστείς ότι εσύ έδωσες τον περιβόητο διζωνικό χάρτη το 1977 και αρνήθηκες να δεχτείς τις θέσεις των προσφύγων Κερυνειωτών το 1977,  η πραγματικότητα είναι αλλιώς.

Δεν ήταν δική σου η αποδοχή της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στην Βιένη το 1975. Ετοίμασες τον χάρτη με το 20% που δεν έγινε δεκτός από τους κατακτητές εν πάση περιπτώσει, όμως, περιλαμβάνετο στα όσα ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος είχε στόχο να αποσύρει. Να εγκαταλείψει και να επαναφέρει το Κυπριακό στο προσκήνιο ως θέμα τουρκικής εισβολής και κατοχής. Ειρωνικά δεν πρόλαβε, πέθανε αμέσως μετά τις 20 Ιουλίου 1977… Όπως ακριβώς ειρωνικά έφυγες και εσύ στις 12 Δεκεμβρίου 2008…

Ως ένα ταπεινό μνημόσυνο στη μνήμη σου στις γραμμές αυτές θα ήθελα να προσθέσω και τούτο:
Σε μια συνεστίαση στο Λονδίνο την δεκαετία του 1990, όπου βρισκόμασταν στο ίδιο τραπέζι,  με ρώτησες σε κάποια στιγμή: «Τι γίνονται τα αρχεία κυρία Αργυρού, μήπως βρήκες τίποτα για μένα;» Και απάντησα: «Μέχρι σήμερα, όχι». Και με χαμόγελο συμπλήρωσες: «Σε διαβεβαιώ ούτε και θα βρείς».

Στο καλό Έλληνα του ΟΧΙ, ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. Το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ θα σε συνοδεύει πάντοτε. Αιωνία σου η Μνήμη.
   

December 22nd, 2008

Οι Βορειοηπειρώτες καταδικάζουν τις προκλητικές ενέργειες της Αλβανίας

Ηλέκτρα Κίκη
Δικηγόρος Αθηνών
Εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Σωματείων Άνω Δρόπολης Βορείου Ηπείρου «Οι Σελλοί»
22 Δεκεμβρίου 2008
«ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ»
http://www.NoitikiAntistasis.com

Οι τελευταίες εξελίξεις που διαδραματίστηκαν στη Νίβιτσα, σχετικά με την παράνομη αρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων, εξόργισαν εκτός απ’ τους κατοίκους της Χιμάρας και όλους τους Βορειοηπειρώτες.

Οι εξ αλβανικής πλευράς μεθοδευμένες προσπάθειες αρπαγής γης, οδήγησαν τους Χιμαριώτες σε ξεσηκωμό,  καταδικάζοντας απερίφραστα τις προκλητικές ενέργειες, που κατ’ εξακολούθηση,  λαμβάνουν χώρα στην περιοχή τους.

Ειδικότερα, στις 1 Δεκεμβρίου η Ένωση Χιμαριωτών παρεχώρησε συνέντευξη τύπου για τα τελευταία γεγονότα στην Κακομαία. Ο πρόεδρος του χωριού αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες των Αλβανών να υφαρπάξουν παράνομα τη γη, η οποία χωρίς αμφισβήτηση ανήκει νόμιμα στους κατοίκους της περιοχής και στην ελληνορθόδοξη εκκλησία της Αλβανίας. Οι αποτρόπαιες πράξεις ξυλοδαρμού και συλλήψεις των κατοίκων, αποδεικνύουν ότι η γείτονα χώρα λειτουργεί σαν παρακράτος, προβάλλοντας επανειλημμένως το ανθελληνικό της αίσθημα και παραβιάζοντας παράλληλα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις που κατά καιρούς έχει υπογράψει.

Ο πρόεδρος της  Ένωσης Χιμαριωτών Φρέντης Μπελέρης, αναφέρθηκε στις πολιτικές ενέργειες της Αλβανίας, που αποδεδειγμένα αποσκοπούν στην υφαρπαγή γης των Ελλήνων Χιμαριωτών. Ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Χρυσόστομος Δήμου, που παρευρέθη στη συνέντευξη τύπου, εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση των απανταχού Ηπειρωτών και καταδίκασε τις πολιτικά μελετημένες ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης.

Η αγανάκτηση των Βορειοηπειρωτών αποδείχθηκε και με τη δυναμική τους διαμαρτυρία  έξω από την αλβανική πρεσβεία. Πανδαιμόνιο επικράτησε για περίπου μία ώρα, όταν έκλεισε η κάθοδος κυκλοφορίας της Λεωφόρου Κηφισίας στη Φιλοθέη, από 500 περίπου διαδηλωτές, που δεν τους επετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις να πλησιάσουν την αλβανική πρεσβεία. Πολλά ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν από τους διαδηλωτές, εκείνα που επικρατούσαν ήταν: «Μπερίσα Νάνο και παρέα, δεν πέφτει η Κακομαία» και « Η λύση είναι μία, αυτονομία». Την αμέριστη συμπαράσταση τους έδειξαν με την παρουσία τους Κύπριοι και Ελλαδίτες που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της Ένωσης Χιμαριωτών. Τη συμπαράστασή του έδειξε για μία ακόμη φορά και ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ  Μάκης Βορίδης. Η ειρηνική διαμαρτυρία έφθασε στο αποκορύφωμα, ψάλλοντας όλοι οι παρευρισκόμενοι τον εθνικό ύμνο.

Η κίνηση αυτή έδειξε πως οι Βορειοηπειρώτες αγωνίζονται  γι’ αυτά που τους ανήκουν και δεν είναι διατεθειμένοι να τα απεμπολήσουν. Δεν διστάζουν να εναντιωθούν στις προκλητικές ενέργειες του αδίστακτου πολιτικού αλβανικού κατεστημένου. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι την τελική του δικαίωση, αδιαφορώντας για το ανθελληνικό πολιτικό σκηνικό της  γειτονικής χώρας. Οι αγώνες και οι αρετές των προγόνων μας, μας οπλίζουν με την κατάλληλη δύναμη για την υπεράσπιση των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας.
    

December 16th, 2008

Τάσσου Επικήδειος

Επικήδειος από τον Δρα Βάσο Λυσσαρίδη στην κηδεία
του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου
Ιερός Ναός Αγίας Σοφίας
Στρόβολος, Λευκωσία
15 Δεκεμβρίου 2008

Ένας γενναίος έφυγε Όρθιος. Όρθιος στη ζωή και τον θάνατο. Όρθιος μπροστά στις απειλές και αντιξοότητες.

(Η ζωή εν τάφω)
Όμως η λεβεντιά δεν χωράει σ΄ένα φέρετρο
Ο θάνατος πισωγυρίζει αμήχανος
Όσοι έταξαν στη ζωή τους
να φυλάνε εθνικές αρχές
να απορρίπτουν πιέσεις και απειλές
Παραμένουν όρθιοι στη ζωή και τον θάνατο.

Μια μεγάλη προσωπικότητα που λάμπρυνε την πολιτική ζωή της πατρίδας μας, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα δρώμενα της Κύπρου, ο Πρόεδρος που πιστός στη λαϊκή εντολή απέρριψε εθνοκτόνα σχέδια, επαναλαμβάνοντας το διαχρονικό στην Ελληνική ιστορία ΟΧΙ, πέρασε το κατώφλι της αιωνιότητας.

Πέρασε το κατώφλι της ιστορίας. Και πέρασε με περγαμηνές αγώνων, θυσιών και προάσπισης αρχών.

Με εκκρεμή οράματα με ανεκπλήρωτες προσδοκίες, αλλά και με τη βεβαιότητα ότι ο αγώνας στον οποίο αφιέρωσε τη ζωή του θα συνεχισθεί. Πως και νεκρός θα μαρτυρήσει τη δικαίωση.

Φίλε Τάσσο,

Ο λαός δεν σου παραχωρεί άδεια απουσίας ωσότου λεύτεροι σεριανίσουμε στα λεύτερα αγαπημένα τοπία.
Πικρός, μισεμός και πιο πικρός όταν στη πατρογονική ΄Ασσια φιμώνεται η αρχαία λαλιά και τα σκλαβωμένα χώματα ξεσηκώνονται.

Πικρή η σκλαβιά
Μην ακουμπήσεις σ΄ αυτό το
χώμα
Θα σ΄ αφανίσει η οργή του
Νερό απ΄ τη βρύση της
Λαπήθου μη γευτείς.
Πικρό αφιόνι
θα πικρολιώσει
τα πικραμένα σου σωθικά
Αέρα όταν φυσάει απ΄ τον βορρά.
μην ανασάνεις.
Θάναι στο λέω η τελευταία σου πνοή.
Ένα σου μένει.
Το χώμα ν΄ αναδέψεις
με τη δική σου οργή
και το βοριά στης λευτεριάς
την κολυμβήθρα να βαφτίσεις.
Τότε θα ζεις.

Όσο το συρματόπλεγμα της ντροπής θα διχοτομεί την αξιοπρέπεια και τα χώματα μας όσο η κατοχική σημαία θα συνοδεύει στον ξύπνιο τους εφιάλτες μας, έχοντας τώρα νικήσει τον θάνατο μαζί με την στρατιά των συναγωνιστών σου με τον Μακάριο σημαιοφόρο με τον Αυξεντίου, τον Μάτση, τον Παλληκαρίδη θα ανατρέψουμε το σκηνικό.

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος έφυγε από τη ζωή για να παραμείνει ζωντανός στη μνήμη ενός ολόκληρου λαού.

Η Κύπρος θρηνεί ένα άξιον της πατρίδος τέκνον.

Και ο Ελληνισμός συμμετέχει στον θρήνο για την απώλεια.

Ο Ελληνισμός στο σύνολο του γιατί οι εθνικοί αγώνες αγνοούν ιδεολογικά σύνορα.

Η παρουσία εδώ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Καραμανλή, του αρχηγού της αντιπολίτευσης κ. Παπανδρέου και της Υπουργού Εξωτερικών κας Μπακογιάννη μαρτυρούν του λόγου το αληθές.

Αυτή η οδυνηρή συγκυρία προσφέρει την ευκαιρία να αποστείλουμε από κοινού το μήνυμα ότι θα απορρίψουμε απορριφθέντα υπό του λαού σχέδια που εκκολάπτονται υπό νέα ονοματολογία και ότι θα σταθούμε ανάχωμα σε ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας a la carte με την κυνική απαίτηση μη συμμόρφωσης προς τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της και νομιμοποίηση κηδεμονικών δικαιωμάτων και στρατιωτικής παρουσίας, παρθενογένεσης δυο κρατών και συνεταιρισμού.

Φίλε Τάσσο,

Φεύγεις αφήνοντας αξιόλογη, ανεξίτηλη κληρονομιά.

Ο λαός θυμάται έντονα την τελευταία παρακαταθήκη σου στην κρίσιμη ώρα των αποφάσεων.

Σαφής η διαπίστωσή σου ότι «το σχέδιο Ανάν δεν καταλύει τη de facto διχοτόμηση, αλλά αντίθετα τη νομιμοποιεί και ότι υπάρχουν θέματα αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου η «μέση λύση» δεν συνιστά τη σωστή απάντηση». Πρόσθετες: «Παρέλαβα κράτος με διεθνή αναγνώριση. Δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου και σε αναζήτηση κηδεμόνων».

Αυτά δήλωνες στο δραματικό σου διάγγελμα, πληγωμένος από την παραγνώριση αρχών από εκείνους που ήσαν εντεταλμένοι για την υπεράσπιση τους. Με έντονα φορτισμένη λυγμική φωνή με τη συναίσθηση ότι στεκόσουν ανένδοτος προασπιστής των δικαιωμάτων του λαού μας και θεματοφύλακας της ιστορίας μας. Ο συναισθηματισμός ταιριάζει στον ειλικρινή.

Στέρεες οι εθνικές ρίζες με τις πολυχιλιόχρονες ελληνικές παραδόσεις. Στέρεη η προσωπική ιστορία.

Προδιαγεγραμμένη, σχεδόν νομοτελειακή η πορεία σου.

Αγωνιστής από την πρώτη νεανική ηλικία στην πρώτη γραμμή του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ όπου και σε πρωτοσυνάντησα.

Μαζί στο Λονδίνο στη δραματική σύσκεψη καταψηφίσαμε τις συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου. Ο Μακάριος στην πορεία αναγνωρίζοντας τις αρετές και ικανότητες σου σε διορίζει Υπουργό. Τον νεαρότερο Υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αδέκαστος στην προάσπιση αξιών, έτοιμος για κατάθεση γνώμης και έτοιμος να προσαρμοσθεί έργοις.

Θάταν υποτιμητικό να αναλωθώ στην απαρίθμηση της πληθώρας πολιτικών και πολιτειακών αξιωμάτων στα οποία διέπρεψε και την τόσο αξιόλογη προσφορά του σ΄ όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Υπουργός σε διάφορα υπουργεία, διαπραγματευτής, εκπρόσωπος της Κύπρου στα διεθνή βήματα, Πρόεδρος της Βουλής, φυλακισθείς στο πραξικόπημα. Όμως δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πρωτοποριακή προσφορά του για την εδραίωση του πρώτου κοινωνικού κράτους στην Κύπρο.

Αρχή άνδρα δείκνυσι. Και το τελευταίο αξίωμα στην προεδρία του κράτους υπήρξε η κορωνίδα της προσφοράς του και η ανάδειξη της προσωπικότητας του.

Αφόρητες οι πιέσεις, ασφυκτικός ο κλοιός για εξαναγκασμό του λαού μας να προσυπογράψει σχέδια εθνικής ταπείνωσης και υπονομευτικά της εθνικής μας επιβίωσης.

Και τα πυρά εχθρικά και φίλια στρέφονταν προς τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Κι εσύ, Τάσσο, φρουρός μιας άλλης μορφής Θερμοπυλών, παράμεινες πιστός τοις του λαού ρήμασι πειθόμενος γνωρίζοντας το τίμημα και έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες.

Και ο αγώνας δεν αφορούσε μόνο την επιβίωση των Ελληνοκυπρίων αλλά και την ουσιαστική ακηδεμόνευτη πορεία των Τουρκοκυπρίων.

Γιατί πιστός στις εθνικές σου ρίζες υπήρξες και θερμός προασπιστής των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων με τη σωστή διαπίστωση ότι ειρήνη και πρόοδος μπορούν να διασφαλισθούν μόνο σε συνθήκες αλληλοσεβασμού.

Η ιστορία θα καθιερώσει τον ρόλο σου ως του Προέδρου που απέκρουσε τα απαράδεκτα σχέδια αλλά και διαφοροποίησε αποτελεσματικά το αρνητικό κλίμα που δημιούργησε το πλήρως δικαιολογημένο ΟΧΙ του λαού μας.

Και αυτό επετεύχθη όχι με προσαρμογή σε πιέσεις ή εγκατάλειψη αρχών αλλά με θρησκευτική προσήλωση στην προάσπιση της ετυμηγορίας του λαού.

Και αυτά χαρακτηρίσθηκαν ως απορριπτισμός.

Αν απορριπτισμός είναι η άρνηση της εθνικής αυτοκτονίας τότε ο τίτλος είναι άκρως τιμητικός.

Διάλεξες συνειδητά τον δρόμο του εθνικού Γολγοθά, γιατί γνώριζες πως μόνο με την ανάληψη ευθυνών χαράσσονται οι δρόμοι εθνικής σωτηρίας.

Στη ρήτρα ότι οι ιδέες δεν δολοφονούνται, προσθέτω: Όμως ούτε οι ιδεοφόροι πεθαίνουν.

Πεθαίνουν όσοι δεν αφήνουν κληρονομιά. Κι εσύ αφήνεις αξιόλογη κληρονομιά.

Τα μηνύματα είναι σαφή. Σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των λαών και όλων των ομάδων. Όμως απαιτούμε σεβασμό και στα δικά μας.

Είμαι βέβαιος ότι και από τον τάφο θα διαλαλείς ότι δεν θα δεχθούμε χωριστά κράτη και συνεταιρισμό που οδηγεί σε ένα πολυκηδεμονευόμενο συνομοσπονδιακό μόρφωμα.

Νάσαι βέβαιος ότι ο αγώνας θα συνεχισθεί.

Συμβιβασμός ναι. Αλλά σε πλαίσια αρχών που διαφυλάττουν την εθνική αξιοπρέπεια και επιβίωση. Μόνιμη κοινή μας γραμμή παραμένει μια λύση εναρμονισμένη με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο που να διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, του χώρου, της οικονομίας, των θεσμών, θα απαλλάσσει από κηδεμονίες και ξένη στρατιωτική παρουσία και θα διασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος όλων των προσφύγων για επάνοδο στις πατρογονικές εστίες και περιουσίες τους.

Αυτές υπήρξαν οι διακηρύξεις όλων προς τον λαό και ο λαός είναι φυσικό να απαιτεί προσήλωση στις δεσμεύσεις. Φεύγεις δικαιωμένος με σαφή εντολή στα παιδιά σου, στους δικούς σου και σ΄όλο τον λαό να μη παρεκκλίνουν από τη διακηρυγμένη πορεία που τώρα σφραγίζεται με τη δική σου βιολογική απουσία, όχι την πολιτική.

Σ΄ αυτόν τον ιερό χώρο ενώπιον του λαού και της ιστορίας δίνουμε την υπόσχεση ότι δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή την πορεία.

Η φωνή σου για απόρριψη απαράδεκτων σχεδίων θα είναι τώρα ακόμα πιο δυνατή, πιο καθολική, πιο αποδεκτή.

Για την οικογένεια σου θα είναι παρηγοριά ότι όλη η Κύπρος παραστέκεται στη θλίψη τους και ιδιαίτερα στη μεγάλη κυρία, τη Φωτεινή της αξιοπρέπειας και της προσφοράς.

Θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Και θα σ΄ έχουμε πάντα συντροφιά ως την δικαίωση.
Αυτή τη μοίρα όρισαν οι θεοί για τους διαχρονικούς αγωνιστές.

Μας είπαν:
Γιατί συνεχίζετε να αγωνίζεσθε
Αφού η μάχη έχει κριθεί;
Απαντήσαμε: Γιατί αν
δεν αγωνιζόμαστε
δεν θα υπάρξει άλλη μάχη.

Θ΄αγωνίζεσαι και μετά θάνατο
ο λαός δεν σου δίνει άδεια απουσίας.
Και ασφαλώς δεν έχεις καμιά πρόθεση απουσίας.

Όταν το βράδυ ο Ζέφυρος θα συνοδεύει
του Αίαντα το παράφωνο γέλιο
οταν τα κιονόκρανα της Σαλαμίνας
φοβισμένα
θα διηγούνται ψεύτικες ιστορίες
όταν οι μαινάδες θα ξεσχίζουν
τα ανύπαρκτα ιμάτια
εμείς μαζί σου
θα θυμίσουμε στους μόνιμους
και τους περαστικούς ότι
περπατούν στ΄αχνάρια του Ζήνωνα
Στην άκρη του Δαυλού ξεμπαρκάρουν
τριήρεις φορτωμένες οργή και ρυτίδες
ότι αυτά τα χώματα
φιλοξενούν το DNA του Ζήνωνα
του Κίμωνα, του Ρε, του Αυξεντίου

Φίλε,

ζωντανοί και νεκροί
θα κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα
Κάθε μάχη που χάνεται μήτρα της μάχης που έρχεται.
Κι οι μαχητές δρασκελούν τα σύνορα του Άδη.

Όταν ο ήλιος θα βηματίζει οργισμένος από τον Πενταδάκτυλο στη Λύση.
Όταν οι πρόσφυγες θα σέρνουν κουρασμένοι τα βήματα στο δικό μα πάντα ξένο σπίτι.
Όταν οι Άννες και οι Καϊάφες θα ετοιμάζουν σύγχρονες φυλακές με αόρατα μα φρικτά σίδερα.

Ο λαός θα θυμάται πως το όχι είναι οδυνηρό μα όχι θανάσιμο,
πως η λευτεριά ούτε δίνεται ούτε ταιριάζει στους γονατισμένους.

Τότε αγαπημένε φίλε οι νεκροί αναστηθήσονται
κι οι αληθινοί ζωντανοί θα βρεθούν και πάλι στο μετερίζι της ανθρωπιάς και της λευτεριάς.
Κι εσύ καρτεράς από τώρα αυτή την ώρα.

Το αιωνία η μνήμη σου δεν αντέχει.
Αιωνία θα είναι η μοίρα σου.  

  

December 12th, 2008

Στο καλό Τάσσο…

Διαβάστε την τελευταία πολιτική διαθήκη
του Τάσσου στο ‘Κυπριακό Ποντίκι’ [05/12/2008]

  

December 8th, 2008

Τουρκικά ορφανοτροφρεία: Η πρώτη στάση του Εξπρές του Μεσονυκτίου

Φανούλλα Αργυρού
Ερευνήτρια - Συγγραφέας, Λονδίνο
08 Δεκεμβρίου 2008
«ΝΟΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΣ»
http://www.NoitikiAntistasis.com

Έξω φρενών έγινε η Τουρκία με το ντοκυμαντέρ με τον τίτλο “Duchess and Daughters: Their Secret Mission” που προβλήθηκε από το βρετανικό ιδιωτικό κανάλι ΙΤV [6 και 7/11/2008] και που αποκάλυψε την τρισάθλια και μεσαιωνική κατάσταση που επικρατεί στα κυβερνητικά ορφανοτροφεία της Τουρκίας και την πρωτοφανή καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.

Εκείνο που έχει εξοργίσει ακόμα περισσότερο την Τουρκία,  είναι ότι της έρευνας του ITV ηγήθηκε, υπό κάλυψη,  η Δούκισσα του Γιόρκ Sarah Margaret Ferguson με τις δύο κόρες τις, Πριγκίπισσες Beatrice και Eugenie, με την άδεια και εγγυημένη την ασφάλεια τους από το Foreign Office [Associated Press, 06/11/2008]. Οι τουρκικές κοινωνικές υπηρεσίες έχουν καταθέσει μήνυση κατά της Δούκισσας και η Άγκυρα έχει παραπονεθεί με κάθε τρόπο στο Λονδίνο [Hürriyet, 20/11/2008].

Για ορισμένες εβδομάδες η ομάδα του τηλεοπτικού καναλιού και η δούκισσα με τις θυγατέρες της επισκέπτονταν ορφανοτροφεία στην Τουρκία και Ρουμανία. Η δούκισσα μεταμφιεσμένη με περούκα και μαντήλα μπήκε, βγήκε, κατέγραψε και φωτογράφισε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης σε τουρκικά κυβερνητικά ορφανοτροφεία, σε ιδρύματα για ανεπιθύμητα και παιδιά με ειδικές ανάγκες, σε σύνολο 700, στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη.

Ήδη έχει ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο στην κατοχική Τουρκία, με τους Τούρκους κυβερνώντες να κατηγορούν την Δούκισσα για ενορχηστρωμένη καμπάνια εναντίον της χώρας τους, με στόχο να καταστρέψει τις προσπάθειες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης [FOX News, 07/11/2008], κατά την ώρα που η Τουρκία προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι έχει ξεκαθαρίσει το μητρώο ανθρωπίνων της δικαιωμάτων. Η Υπουργός Οικογενειακών και Γυναικείων Υποθέσεων Nimet Çubukçu, είπε, πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Σάρα Φέργκουσον έχει κακές προθέσεις και προσπαθεί να ξεκινήσει συκοφαντική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας φέρνοντας εμπόδιο στην ενταξιακή μας πορεία» [Reuters, 04/11/2008]. Εκπρόσωπος της Δούκισσας απάντησε δε λέγοντας ότι η Σάρα Φεργκουσον δεν είναι πολιτικοποιημένη άρα δεν έχει πολιτικά κριτήρια και ότι απλά ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών και την ανθρώπινη διαβίωσή τους. Εχει δουλέψει για τον σκοπό αυτό για τα τελευταία 15 χρόνια με ιδιωτική χρηματοδότηση βοηθώντας παιδιά με AIDS στην Αφρική.

Οι δύο τις κόρες δήλωσαν ότι ήθελαν να συνοδέψουν την μητέρα τους και έχουν σοκαριστεί, σε επίπεδο που έβαλαν τα κλάματα [Fashion.ie, 03/11/2008, BBC, 03/11/2008], με τα όσα είδαν στην Τουρκία, από μια χώρα που θέλει να προβάλει ένα μοντέρνο πρόσωπο και θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης. Το περιεχόμενο του εν λόγω ντοκυμαντέρ και το πόρισμα, όπως δήλωσε η Σαρα Φέργκουσον, θα κατατεθεί και στην Ευρωπαική Ένωση. Το αποτέλεσμα των δημοσιευμάτων, προτού ακόμα προβληθεί το ντοκυμαντέρ, ήταν έντονα αρνητικό για την Τουρκία εφόσον με εκατοντάδες ηλεκτρονικά μηνύματα ο λαός ξεσπάθωσε  εναντίον της τουρκικής ένταξης ως χώρα που ανήκει στην Ασία, ανάξια να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, και πως τα ορφανοτροφεία της δεν διαφέρουν από τις φυλακές της.

Φανταστείτε τι θα γίνει,  αν ξυπνήσει ο Ελληνισμός και απελευθερωθεί από την καταστροφική πορεία Χριστόφια-Αναστασιάδη-Μίλλετ-Ταλάτ και υπενθυμίσει, στην διεθνή Κοινή Γνώμη, τις κτηνωδίες και βαρβαρότητες των Τούρκων εις βάρος των Ελλήνων της Κύπρου το 1958, 1964 και 1974 και τις δολοφονίες των εγκλωβισμένων μας στην Καρπασία…

 

 

  

December 3rd, 2008

Ο μονολογικός «ορθολογισμός» του Χαμπή Κιατίπη

Στις 27 Νοεμβρίου 2008 είχαμε αποστείλει ένα «Δελτίο Επιπρόσθετης Πληροφόρησης» με το εξής περιεχόμενο: 

Subject: Δ.Ε.ΠΛΗ: ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΕΔΕΚ/ΔΗΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;

Με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την σχεδιασθείσα διαστρέβλωση των ιστορικών βιβλίων, το ξεχαρβάλωμα της Εθνικής Φρουράς και τον ενταφιασμό του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου εναντίον μιας πάνοπλης Τουρκίας, και της αυξανόμενης αυταρχικότητας του καθεστώτος (με φωτογραφήσεις από την ΚΥΠ και συλλήψεις πολιτών από την Αστυνομία), θεωρείτε πως θα πρέπει ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση Χριστόφια και να αναλάβουν τον ρόλο ορθής αντιπολίτευσης;

Το πολύ καλό ιστολόγιο http://pp207cs.blogspot.com/ διοργανώνει ψηφοφορία. Καταθέστε την άποψη σας, ψηφίζοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ.

Δεν είχε πέρασει πολλή ώρα και ο συγγραφέας Χαμπής Κιατίπης, διαχειριστής του «Δικτυότοπου Κιατίπη», μας απάντησε με την πιο κάτω επιστολή:

Αγαπητοί Κύριοι,

Όταν οι αντιλήψεις μας δεν αντανακλούν την πραγματικότητα είναι σίγουρο ότι μας οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα, αποφάσεις και δράσεις. Ως εκ τούτου, έχοντας υπόψη μου τα πιο πάνω, επιθυμώ να σας γνωστοποιήσω ότι αφού διάβασα το κείμενό σας έχω αποφανθεί πως οι ισχυρισμοί σας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, ήτοι δεν είναι αληθείς, αντίθετα είναι αναληθείς.

1. Με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό, που υπονοείτε ότι βαίνουν από το κακό στο χειρότερο για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθότι καμιά επίσημη ανακοίνωση επί τούτου δεν έχει γίνει ακόμη που να δεικνύει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι πολύ λίγα έχουν ακόμη συζητηθεί και υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο έδαφος για να διανυθεί.

2. Την σχεδιασθείσα διαστρέβλωση των ιστορικών βιβλίων. Ακόμη καμιά αλλαγή στα βιβλία της ιστορίας δεν έχει γίνει, κι εσείς έχετε ήδη ανακοινώσει τη σχεδιασθείσα διαστρέβλωση χωρίς βέβαια καμία τεκμηρίωση. Ίσως θα πρέπει, από την άλλη, να αρχίσετε να διερωτάστε μήπως τα υπάρχοντα βιβλία ιστορίας διαστρεβλώνουν την ιστορία.

3. Το ξεχαρβάλωμα της Εθνικής Φρουράς. Που έχετε εντοπίσει αυτό το ξεχαρβάλωμα;

4. Τον ενταφιασμό του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η σημερινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού επί του θέματος σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθαρίζει το θέμα αυτό. Η δήλωση δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό σας ότι η Κύπρος έχει αφεθεί στις ορέξεις της πάνοπλης Τουρκίας. 

Η προσπάθειά σας να προωθήσετε τις επιδιώξεις σας, όπως π.χ. να προκαλέσετε ρήξη ανάμεσα στον Πρόεδρο και το κόμμα του το ΑΚΕΛ από τη μια και το ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ από την άλλη, μπορούν να επιτύχουν μόνο αν στηρίζονται πάνω σε αληθινούς ισχυρισμούς και γεγονότα και όχι πάνω σε ψευδείς ισχυρισμούς, αναληθή γεγονότα και αποκυήματα μιας νοσηρής φαντασίας.

Είναι καιρός ν’ αρχίσετε να σκέπτεστε ορθολογικά. Γι’ αυτό σας προτείνω όπως μελετήσετε το συγγραφικό μου έργο: «Η Ορθολογική Κοσμοθεώρηση». Θα το βρείτε εδώ. 

Χαμπής Κιατίπης,
http://www.ch-kiatipis.com/
  

Ο κ. Κιατίπης, εντελώς αντιδεοντολογικά και χωρίς να ζητήσει την σύμφωνη γνώμη μας, προχώρησε σε δημοσίευση της ιδιωτικής μας αλληλογραφίας στην ιστοσελίδα του με τον τίτλο “Απάντηση σε κάλεσμα της Νοητικής Αντίστασης να ψηφίσω υπέρ ή κατά της αποχώρησης του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση Χριστόφια” και με τον πομπώδη υπότιτλο «πήρα το πιο κάτω ηλεκτρονικό μήνυμα και ένιωσα την υποχρέωση να το απαντήσω και να δημοσιοποιήσω την απάντησή μου». Η ανάρτηση φέρει ημερομηνία 27 Νοεμβρίου 2008 (καταχωρημένη στην υποτοποθεσία “Άρθρα και Επιστολές Κιατίπη“).

Εμείς, φυσικά, ανταπαντήσαμε στους αβάσιμους ισχυρισμούς, στις κεκαλυμμένες ύβρεις και στα εσφαλμένα συμπεράσματα του κ. Κιατίπη, σεβόμενοι απόλυτα τις αρχές του δημοκρατικού διαλόγου. Στις 29 Νοεμβρίου 2008 του στείλαμε την πιο κάτω ηλεκτρονική επιστολή:

Αγαπητέ κ. Κιατίπη,
  
Ευχαριστούμε για την επιστολή σας. Αντιπαρερχόμαστε τους διάφορους αβάσιμους και μειωτικούς χαρακτηρισμούς (”νοσηρή φαντασία” κλπ), οι οποίοι με τον τρόπο που διατυπώνονται, δημιουργούν την εντύπωση ότι έχετε απωλέσει την ψυχραιμία σας. Αναλώνεστε σε χαρακτηρισμούς και λογικοφανή συμπεράσματα, αλλά δεν παρουσιάζετε ούτε ένα στοιχείο που να τεκμηριώνει τους χαρακτηρισμούς σας.

Θα σας απαντήσουμε επί της ουσίας, λέγοντας σας απλώς ότι εμείς απλά παρουσιάζουμε τα δεδομένα ως έχουν και με βάση αυτά προβαίνουμε και στον δικό μας μας σχολιασμό - όπως άλλωστε κάνετε και εσείς στην αξιόλογη ιστοσελίδα σας.

Θα σας απαντήσουμε σημείο προς σημείο:

1.
Με βάση τις εξελίξεις στο Κυπριακό, που υπονοείτε ότι βαίνουν από το κακό στο χειρότερο για την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτός ο ισχυρισμός δεν ευσταθεί, καθότι καμιά επίσημη ανακοίνωση επί τούτου δεν έχει γίνει ακόμη που να δεικνύει ότι υπάρχει κάτι τέτοιο, ενώ αντίθετα είναι γνωστό ότι πολύ λίγα έχουν ακόμη συζητηθεί και υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλο έδαφος για να διανυθεί.
     

Σας υπενθυμίζουμε το Κοινό Ανακοινωθέν της 23ης Μαΐου 2008 (που αποτελεί “επίσημη ανακοίνωση”) που μιλά για συνεταιρισμό δύο συνιστώντων κρατιδίων, την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας και την a priori αποδοχή 50,000 εποικών. Αυτές είναι οι εξελίξεις. Αν εσείς θεωρείτε πως αυτές οι εξελίξεις δεν είναι αρνητικές διότι αυτό λέει και η κυβέρνηση, εμάς επιτρέψτε μας να τις θεωρούμε αρνητικές. Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάρκος Κυπριανού, παραδέχθηκε ότι οι προαναφερθείσες “κινήσεις καλής θέλησης” έκαναν την Τουρκία σκληρότερη στις θέσεις της. Άρα ο ισχυρισμός μας, δυστυχώς ευσταθεί. Ακόμα ένα τεκμήριο είναι οι πρόσφατες δηλώσεις Χριστόφια στην Αθήνα περί “συνεταιρισμού”, που αναιρούν παλαιότερες τοποθετήσεις του επί του ιδίου θέματος.

Θα περιμέναμε από ένα άνθρωπο με κριτική σκέψη σαν εσάς, και δη συγγραφέα φιλοσοφικού βιβλίου περί ορθολογισμού, να ασκούσε περισσότερη κριτική στις αποφάσεις και τις πρακτικές της εξουσίας, και όχι να “καταπίνει αμάσητες” και να θεωρεί τις “επίσημες ανακοινώσεις” της ως την Μοναδική Αλήθεια.

2. Την σχεδιασθείσα διαστρέβλωση των ιστορικών βιβλίων. Ακόμη καμιά αλλαγή στα βιβλία της ιστορίας δεν έχει γίνει, κι εσείς έχετε ήδη ανακοινώσει τη σχεδιασθείσα διαστρέβλωση χωρίς βέβαια καμία τεκμηρίωση. Ίσως θα πρέπει, από την άλλη, να αρχίσετε να διερωτάστε μήπως τα υπάρχοντα βιβλία ιστορίας διαστρεβλώνουν την ιστορία.

α) Λέτε ότι τα “υπάρχοντα βιβλία ιστορίας διαστρεβλώνουν την ιστορία”. Πώς; Μπορείτε να μας το τεκμηριώσετε σας παρακαλώ; 

β) Το ότι το Υπουργείο σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία είναι γεγονός και όχι δική μας άποψη, αφού το Υπουργείο έχει κυκλοφορήσει την σχετική εγκύκλιο από τις 27 Αυγούστου 2008.

3. Το ξεχαρβάλωμα της Εθνικής Φρουράς. Που έχετε εντοπίσει αυτό το ξεχαρβάλωμα;

α) Προσπάθεια μείωσης θητείας στους 19 μήνες. Μείωσης της εφεδρείας και της εθνοφυλακής. Μείωση των προσελεύσεων των εφέδρων (ξεκίνησε επί Πασιαρδή/Τάσσου). Αναδιοργάνωση που περιλαμβάνει κατάργηση φυλακίων, στρατοπέδων και διοικήσεων. Αντικατάσταση των φυλακίων/σκοπιών πράσινης γραμμής με κάμερες. Αν έχετε υπηρετήσει στην Ε.Φ. ως κληρωτός, έφεδρος ή εθνοφύλακας, ή κάποιο συγγενικό σας πρόσωπο, μπορείτε να μάθετε και “εκ των έσω” πως “ξεχαρβαλώνεται” η Ε.Φ., αλλά ας περιοριστούμε στις δημόσιες πηγές.

β) Ποια είναι η αντίδραση της Εθνικής Φρουράς όταν σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν εκμισθωμένο (από την κυπριακή κυβέρνηση) ερευνητικό πλοίο στις νότιες θάλασσες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου;

4. Τον ενταφιασμό του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. Η σημερινή δήλωση του Έλληνα Πρωθυπουργού επί του θέματος σε ερώτηση δημοσιογράφου, ξεκαθαρίζει το θέμα αυτό. Η δήλωση δεν συμφωνεί με τον ισχυρισμό σας ότι η Κύπρος έχει αφεθεί στις ορέξεις της πάνοπλης Τουρκίας.

α) Τότε προς τι οι δηλώσεις Παπακώστα περί του Δ.Ε.Α.Χ ως “προεκλογικού πυροτεχνήματος”;

β) Ποια είναι η συντονισμένη αντίδραση ΓΕΕΦ-ΓΕΕΘΑ όταν σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού παρενόχλησαν εκμισθωμένο (από την κυπριακή κυβέρνηση) ερευνητικό πλοίο στις νότιες θάλασσες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου;

γ) Θεωρείτε πως η δήλωση και μόνο του Πρωθυπουργού σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην αλήθεια!; Και πάλι σας βλέπουμε να περιβάλλετε με πρωτόγνωρη εμπιστοσύνη κυβερνητικές δηλώσεις. Είχατε την ίδια εκτίμηση σε κυβερνητικές δηλώσεις και επί προεδρίας Τ. Παπαδόπουλου; Αν ισχύει το Ε.Α. Δόγμα, που είναι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό, που είναι η ελληνική πολεμική αεροπορία, και ποιες ακριβώς είναι οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις ΓΕΕΦ-ΓΕΕΘΑ που να ενισχύουν την άμυνα της Κύπρου απέναντι στην πάνοπλη Τουρκία;

     

Κύριε Κιατίπη, η προσπάθειά σας να προωθήσετε τις όποιες επιδιώξεις σας και να υπερασπίσετε πάση θυσία την κυβέρνηση, μη ανεχόμενος κριτική στον Πρόεδρο και το κόμμα του το ΑΚΕΛ, απαιτώντας τυφλή και αντιδημοκρατική υποταγή από  το σύνολο του Λαού, συμπεριλαμβανομένων και των κομμάτων ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, μπορούν να επιτύχουν μόνο αν στηρίζονται πάνω σε αληθινούς ισχυρισμούς και γεγονότα και όχι πάνω σε ψευδείς ισχυρισμούς, αναληθή γεγονότα και αποκυήματα μιας νοσηρής φαντασίας.

Κύριε Κιατίπη, νομίζουμε πως είναι καιρός ν’ αρχίσετε να σκέπτεστε ορθολογικά. Γι’ αυτό σας προτείνουμε όπως ξαναμελετήσετε το συγγραφικό σας έργο: «Η Ορθολογική Κοσμοθεώρηση». Θα το βρείτε εκεί.

Επιτελείο ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ
http://www.NoitikiAntistasis.com - http://www.N-A.gr
      

Περιμέναμε ότι ο κ. Κιατίπης θα σεβόταν τουλάχιστον τον εαυτό του, αλλά κυρίως τους αναγνώστες του, και συνεπώς θα «ένιωθε την -ίδια- υποχρέωση» να δημοσιεύσει την ανταπάντηση μας στην ιστοσελίδα του. Δεν το έπραξε. Ο «ορθολογισμός», η διάθεση διαλόγου και η «άμεση δημοκρατία» που ευαγγελίζεται ο κ. Κιατίπης δυστυχώς περιορίζονται στον ένα και μοναδικό δικό του μονόλογο. Στις 29 Νοεμβρίου 2008 του είχαμε στείλει και δεύτερη επιστολή, υπενθυμίζοντας του την ηθική και δεντολογική υποχρέωση που έχει, τόσο απέναντι σε εμάς ως συνομιλητές του, όσο και απέναντι στους ίδιους τους αναγνώστες του, και ως εκ τούτου θα έπρεπε η επιστολή μας να «δημοσιευθεί αυτούσια στην ιστοσελίδα του, κάτω από την πρώτη απάντησή του προς εμάς»

Αλλά και πάλι, φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Είναι φανερό ότι αυτός ο στοιχειώδης σεβασμός, αλλά και αυτοσεβασμός, δεν του είναι σημαντικά. Ο κ. Κιατίπης δυστυχώς, αν και διανοούμενος, αξιοζήλευτα πολυταξιδευμένος και κοσμογυρισμένος, συγγραφέας φιλοσοφικού βιβλίου με τίτλο “Ορθολογική Κοσμοθεώρηση” και άνθρωπος με πλούσιες εμπειρίες και έντονη πολιτική προϊστορία, δεν φαίνεται να ανέχεται την διαφωνία, και κυρίως όταν αυτή γίνεται στην βάση των επιχειρημάτων και των στοιχείων που ο ίδιος απαιτεί! Έτσι λοιπόν, αντί να απαντήσει ορθολογικά σε κάτι που δεν τον συμφέρει, απλώς το ”εξαφανίζει”!

Ο κ. Κιατίπης λειτουργεί ως οργουελλιανός “Thought Policeman”. Πρώτα σπιλώνει τους αντιπάλους του καθεστώτος χαρακτηρίζοντας τους περίπου ως ψεύτες και νοσηρούς, και έπειτα τους αφαιρεί το δικαίωμα υπεράσπισης του εαυτού τους, πετώντας στο “memory hole” ο,τιδήποτε έρχεται σε σύγκρουση με την «ορθολογική» δικτατορία των IngSoc, που στην περίπτωση μας είναι η ανίερη ιδεολογική συμπαιγνία ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ.

Ο πολυδιαφημισμένος «ορθολογισμός» του κ. Κιατίπη είναι ένας ατέλειωτος, φιλάρεσκος μονόλογος και μια ατέρμονη υμνωδία προς την αυταρχική εξουσία που επικινδύνως διοχετεύεται με την χλαμύδα της «αληθινής κοσμοαντίληψης» στους ανυποψίαστους αναγνώστες του.